top of page

KERÉNYI ESZTER LILLA

A zene szeretete, az az iránt való rajongás, valamint a tudás átadása a fiatalabb generációknak életem legfontosabb része. Kerényi Eszter Lilla vagyok, fuvolaművész és tanár.
Egy meghatározó zenei élmény hatására 9 évesen kezdtem el fuvolát tanulni, majd zeneiskolai tanulmányaim után a Weiner Konzervatóriumba jártam Horgas Eszterhez. Több ízben játszottam szólistaként a Budapesti Vonósokkal és már a középiskolában foglalkoztam gyerekekkel; hangszerbemutatók és koncertek, foglalkozások keretein belül népszerűsítettem hangszeremet, a fuvolát, valamint aktív és alkotó módon szereztem tapasztalatot a tanítás-tanulás folyamatáról, a zene mindent átívelő sajátos nyelvezetén keresztül. 2018-ban nyertem felvétel a budapesti Zeneakadémiára, ahol Prof. Dr. habil Drahos Béla tanított a szakmára. Az egyetemi éveim alatt a klasszikus zene mellett más műfajokba is betekintést nyertem; a Baroque and Blue Kvartett zenekarommal Claude Bolling jazz zenéit játszottuk a Müpában.
A diploma után több budapesti zeneiskolában tanítottam, többek között a Csillagberek Waldorf Iskolában 4. éve dolgozom. Nagy öröm számomra, hogy idén az OWI-ban is átadhatom tudásom a zene iránt érdeklődő gyerekeknek.
A tanítás során fontosnak tartom, hogy a folyamatban minden résztvevő a maga tudásán túl, egész személyiségével és hitelesen vegyen részt. A tanár mindenképp személyes, követendő példaként kell álljon a tanítványai előtt, de nem alá-, illetve fölérendelt viszonyban, hanem nyitottan és befogadó módon legyen képes alakítani módszereit, hozzáállását az adott növendék igényeihez, egyéniségének, fejlettségi szintjének és akár életkori sajátosságainak figyelembe vételével. A leglényegesebb pont a partneri viszony kialakítása, az együtt gondolkodás és alkotás szeretetben, egy kölcsönös megértésen és megbecsülésen alapuló kapcsolatban. A tanítás-tanulás folyamatában a lélek fejlődésének nyomon követését kiemelten fontosnak tartom, a zenetanítás során pedig különös jelentőséget tulajdonítok a türelemnek, a szabad kreativitásnak és az új ötletek kibontakoztatásának is. Az önálló játék elsajátítása mellett a kamarazenélés is fontos szerepet kap, valamint a klasszikus zene megszólaltatásán túl improvizációval fejezhetik ki magukat a fuvolát tanuló növendékek.

fuvola

KERÉNYI ESZTER LILLA
bottom of page